Eldbjørg Hemsing

Eldbjørg Hemsing er en norsk fiolinist, bratsjist og hardingfelespiller. Hun står frem som en av Norges ledende musikere med et bredt repertoar som spenner fra samtidsmusikk til folkemusikk. Sammen med sin søster, Ragnhild Hemsing, står hun bak Hemsingfestivalen i Valdres. De to er i den norske offentligheten kjent som Hemsingsøstrene, blant annet gjennom flere opptredener i NRK.

Hemsings spill er en blanding av den klassiske, wienerske tonen koblet med en mer samtidsorientert klang preget av hennes samarbeid med den kinesiske komponisten Tan Dun. Samtidig søker hun å fremstå med en norsk tone i fiolinen. På mange måter er hun en nasjonalromantiker som plasserer musikken i en tett forbindelse med det norske landskapet. Hun spiller også på denne forbindelsen på flere coverbilder og i videopresentasjoner, der også særegne norsk-designede podieklær spiller en viktig rolle.

Baumann, Egil: Eldbjørg Hemsing i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 2. juli 2020 fra https://snl.no/Eldbj%C3%B8rg_Hemsing

h5a5520.jpg